Bioodpady to ulegające biodegradacji odpady z pielęgnacji terenów zieleni i ogrodów przydomowych, odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych. Do tych odpadów zaliczamy:
- bioodpady kuchenne;
- bioodpady z terenów zielonych
Warto pamiętać, że tego typu odpady można zagospodarować we własnym zakresie poprzez kompostowanie, w sposób nie powodujący uciążliwości dla otoczenia.
Kompostować można:
- liście, patyki, ścięta trawa;
- odpady z warzyw i chwasty;
- nieprzetworzone resztki popraw;
- herbata, kawa;
- skorupki i kartony po jajkach, serwetki papierowe;
- obierki z owoców;
PAMIĘTAJ, że nie można mieszać bioodpadów z innymi odpadami. Domieszka nawet niewielkiej ilości innych odpadów dyskwalifikuje bioodpad, nie nadaje się on do kompostowania.
Jak założyć kompostownik dowiesz się tutaj:
Jak założyć kompostownik->POBIERZ TUTAJ<-Jak założyć kompostownik->POBIERZ TUTAJ<-
Jak prawidłowo segregować odpady i prowadzić kompostownik->POBIERZ TUTAJ<-