Starosta Radzyński Lucjan Kotwica, Burmistrz Radzynia Podlaskiego Jerzy Rębek i Wójt Gminy Radzyń Podlaski Wiesław Mazurek zapraszają do udziału w pierwszym Radzyńskim Festiwalu Smaków Conceptusa.
Radzyń Podlaski poprzez swoją barwną historię zapisany jest dziejach państwa polskiego jako perła architektury oraz miejsce narodzin wielkich ludzi i ważnych dla świata dokumentów.
Myśląc o przyszłości naszego miasta warto podejmować wspólne wysiłki, żeby kojarząc się z tymi ważnymi wydarzeniami i unikatowym w skali świata Pałacem Potockich, Radzyń Podlaski był znany szerzej także z innych dziedzin życia. W przestrzeni markowego produktu udało się to zrobić m.in. Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, której sery są znane na całym świecie, Górnicza Fabryka Narzędzi sięga po najwyższe laury w biznesie i innowacyjności. Mamy tu także wspaniałych artystów malarzy, fotografików, literatów, wielu sportowców zdobywało też najwyższe tytuły Mistrzów Europy i Świata. Mamy też już niemałe osiągnięcia w dziedzinie mistrzowskich technik przyrządzania różnych smaków.
W związku z rosnącą popularnością logiczno-strategicznej gry przyszłości Conceptus Masters autorstwa radzynianina, który realizuje swój projekt jednania mieszkańców Radzynia Podlaskiego do tworzenia w różnych dziedzinach, inspirując się światowym potencjałem gry "Mistrzowie Koncepcji", warto wykorzystać tą wzmożoną aktywność by wspólnie zwrócić na nią uwagę świata. Gra Conceptus Masters z grupy gier planszowych, które przeżywają obecnie renesans na świecie, wg specjalistów, testerów, recenzentów i doświadczonych szachistów ze względu na bardzo oryginalną mechanikę i wygląd, bardzo proste zasady z jednoczesną możliwością intuicyjnej gry bez nauki oraz budowania wciągającej strategii - ma światowy potencjał i jest tylko kwestią czasu, żeby grano w nią na całym świecie. Fakt, że każdy bez względu na wiek, zainteresowania i doświadczenie potrafi w nią grać praktycznie od pierwszej partii, stawia grę w gronie masowej użyteczności. Są głosy, nie wykluczające międzynarodowych tytułów gry roku. Autor gry - radzynianin Janusz Wlizło postanowił zanim ruszy z nią w świat do masowej produkcji, że najpierw w prezencie dla swoich rodaków z Radzynia Podlaskiego - jego rodzinnego miasta - stworzy tu "zagłębie Conceptusa", żeby już na zawsze w historii tej gry pozostało, że pierwszymi na świecie graczami byli radzynianie, że to tu w Pałacu Potockich odbył się Pierwszy Puchar Świata w Conceptusie, że mieszkańcy tego miasta i okolic zjednali się w jednym projekcie i inspirując się potencjałem Conceptusa stworzyli niepowtarzalny klimat i charakterystyczne tylko dla Radzynia Podlaskiego produkty. To szansa jedna z wielu. Można ją tak potraktować i nie wykorzystać jak wiele rzeczy, które nam spowszedniały, a są niezwykłe i niepowtarzalne w naszym mieście. Warto spróbować jednak wspólnymi siłami zbudować nowy wizerunek naszego miasteczka, w którym miło będzie spędzić czas nie tylko nam ale także przyjezdnym i oprócz doznać z podziwiania unikalnej architektury, wywiozą stąd w świat miłe wspomnienia o niepowtarzalnym klimacie, zabierając przy okazji jakieś oryginalne radzyńskie pamiątki.
W przekonaniu, że takie wspólne działania rozpoczęte i kontynuowane będą miały charakter rozwojowy i jak wirus Conceptusa ogarną spontanicznością radzynian w lokalnym rozwoju na przyszłe lata, ogłaszamy Pierwszy Radzyński Festiwal Smaków Conceptusa.
Zachęcamy wszystkich, którzy zawodowo lub amatorsko pasjonują się przyrządzaniem różnych pysznych potraw, prowadzą restauracje, pizzerie, kebaby, puby, naleśnikarnie, kawiarnie, lodziarnie lub po prostu w zaciszu domowym tworzą arcydzieła kulinarne, uczą się w szkołach gastronomicznych lub są już doświadczonymi wirtuozami smaków, by podjęli wyzwanie stworzenia nowego niepowtarzalnego smaku, dania, wyrobu ... i zaprezentowali go w ramach Pierwszego Radzyńskiego Festiwalu Smaków Conceptusa.
Propozycja skierowana jest do mieszkańców Radzynia Podlaskiego o powiatu radzyńskiego.
Każda zgłoszona potrawa lub smak powinien nawiązywać do nazwy Conceptus, ale brzmieć oryginalnie
i niepowtarzalnie. Może być dwu lub wieloczłonowa. Najważniejszy efekt powinien skupiać uwagę oczywiście na smaku i wyglądzie, który także może być inspirowany grą, kształtami figur Conceptusa, całej strukturalnej tablicy.
Może zawierać napisy i elementy dekoracyjne charakterystyczne dla gry. Organizatorzy nie ograniczają inwencji twórczej - zachęcając do eksperymentowania, by efekt był tak oryginalny jak radzyńska gra Conceptus Masters.
Finał - prezentacja i degustacja potraw odbędzie się 20 czerwca 2015 r. podczas I Pucharu Świata
w Conceptusie w Pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim, podczas której każdy uczestnik Radzyńskiego Festiwalu Smaków Conceptusa otrzyma tytuł Radzyńskiego Mistrza Koncepcji Smaków. W terminie późniejszym odbędzie sie uroczyste wręczenie okolicznościowych talerzy Radzyńskim Mistrzom Koncepcji Smaków.
Radzyń Podlaski zasługuje, żeby był znany także z innych powodów niż historyczne. Spróbujmy wspólnie stworzyć coś charakterystycznego dla naszego miasta z czasów współczesnych - jakiś produkt, który będzie dopełnieniem radzyńskiego klimatu, i znany w całej Polsce i będzie przyciągał ty turystów. Dajmy im szansę, żeby podczas wizyty w naszym mieście mogli spędzić tu więcej niż godzinę oglądając nasze zabytki. Żeby oprócz tego mogli skosztować oryginalnych radzyńskich potraw, słodyczy, pieczywa, czy lodów inspirowanych festiwalem
i światowym potencjałem Conceptusa, żeby mogli kupić jakieś radzyńskie gadżety Conceptusa, tradycyjne jak pocztówki, przewodniki, kalendarze, kubki... ale także i niezwykłe i niepowtarzalne maskotki, przytulanki, zabawki edukacyjne, biżuterię, dukaty, kolorowanki, a nawet muzykę ... Niejednokrotnie wracamy z różnych miejsc w Polsce i mówimy, dlaczego mając taki Pałac - taką perłę w Radzyniu - stąd nie wyjeżdżają turyści z jedynymi na świecie pamiątkami. Z Torunia przywozimy pierniki, z Kazimierza Dolnego koguta, w Wadowicach jemy kremówki ... w każdym z tych miejsc jest też mnóstwo różnych pamiątek i gadżetów nawiązujących do historii lub teraźniejszości. Tradycje oczywiście tworzone są latami, ale kiedyś miały początek. Stwórzmy coś co będzie charakterystyczne dla współczesnego Radzynia i rozwijajmy to tworząc niepowtarzalny radzyński klimat.
Conceptus jest inspiracją i wokół jego potencjału obecnie się skupiamy, ale nie wykluczone, że dzięki tym działaniom kiedyś stworzy się coś całkowicie nowego, nawet nie związanego z Conceptusem, a tworzącego oryginalny wizerunek Radzynia Podlaskiego. Warto spróbować.
Ważne jest to, że zamysłem jest współtworzenie wizerunku Radzynia we wspólnym projekcie, ale niezależnych działaniach, które po rozstrzygnięciu Radzyńskiego Festiwalu Smaków będą dalej żyły swoim życiem pisząc swoją nową historię. Każdy kto weźmie udział w Festiwalu Smaków Conceptusa, bez względu na wyniki i tytuły powinien rozwijać swoje produkty w taki sposób, by przynosiły one mu nie tylko satysfakcję ale i konkretne wymierne korzyści. Radzyń na tym zyska przez wielokrotność i barwność działań mieszkańców. Nie oglądajmy się na to, że ktoś za nas zrobi w Radzyniu coś co przyciągnie tu inwestorów czy turystów, nie liczmy na obietnice - liczmy na swoje działania, potencjał i pracę. Oddolnie działając na wielu płaszczyznach zbudujemy w naszym mieście niepowtarzalny klimat i płaszczyznę rozwoju. My ze swojej strony będziemy wspierać inicjatywy oddolnych działań na rzecz miasta i powiatu.
Pisemne zgłoszenia kandydatów do festiwalu przyjmowane będą pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W zgłoszeniu wystarczy podać nazwisko i imię lub nazwę firmy oraz podać przybliżoną ilość potraw do prezentacji. Wszystko inne włącznie z nazwami będzie tajemnicą do samego finału. Potrawy przynosimy w dzień I Pucharu Świata do Pałacu Potockich (sala konferencyjna) do godz. 10.00
Kontakt do organizatora Janusza Wlizło - 604 124 722
DOSKONAŁA PROMOCJA LUBELSZCZYZNY
O AUTORZE GRY CONCEPTUS MASTERS