Ułatwienia dostępu

• Skalowanie treści 100%
  • Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%
  • HEADER - Nie usuwać!!!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Wystawa prac Anny Jakoniuk "AutografJA"

środa, 10 grudzień 2025 at 18:00

Galeria PATIO - Pałac Potockich, ul. Zamkowa 1, 21-300, Radzyń Podlaski

Fotografia i wystawy

Autografja

Anna Jakoniuk – architekt, ilustratorka, rysowniczka, autorka plakatów, publikacji, ilustracji książkowych oraz fotografii.
Absolwentka Wydziału Architektury i Urbanistyki na Politechnice Białostockiej. Od lat związana zawodowo z grafiką oraz planowaniem przestrzennym. Nauczycielka i instruktorka grafiki, fotografii oraz plastyki.
Członkini Radzyńskiego Klubu Fotograficznego „Klatka”.
Swoje prace prezentuje w sieci na autorskim profilu fb „Anka Jakoniuk Fotografia”, „RysowAnki”, oraz platformie Behance.
Na koncie ma liczne wystawy autorskie oraz udział wystawach zbiorowych na terenie całego kraju między innymi w Warszawie, Siemiatyczach, Sokółce, Lublinie, Lubartowie, Kazimierzu Dolnym oraz Radzyniu Podlaskim.

O sobie - „Zarówno grafika jak i fotografia są moimi sposobami komunikacji ze światem. Jestem introwertyczką z adhd, ale to tylko pozorna sprzeczność. Mam w sobie ogromny kocioł emocji który odparowuję w taki właśnie kontrolowany sposób. Mówię obrazem. Daje mi to możliwość pokazywania tego, co niewidzialne, nieoczywiste. Jednym zdjęciem czy rysunkiem mogę często przekazać więcej niż setką słów. To zarówno prawda i magia. Prawda, bo pokazuje ludzi i miejsca takimi, jakimi są. Magia, bo w ten sposób wydobywam z nich to, o czym często nawet sami nie wiedzą. O czym sama nawet nie wiem.”

O wystawie - „autografJa” to zbiór grafik i fotografii, będących próbą dialogu z samą sobą ale przede wszystkim z widzem. # To próba odejścia od oklepanego i dosłownego portretu, ukazanie kobiety, jej emocji i świata. W taki sposób, w jaki ona sama chce się podzielić z widzem. To również często rozmowa z kimś upartym, i wycofanym, dogonienie i oswojenie różnych nieraz trudnych emocji, wyciszenie ich i w połączeniu z kreską, plamą, grą słów oraz światłem zamiana w sztukę. Pokazanie mnie – jaką jestem, ale nie do końca, pozostawiam widzowi niedopowiedzenie, zagadkę, zachętę do zatrzymania się i zajrzenia również w głąb samego siebie.
Szukam dróg, odrzucam to co pewne, ufam przeczuciom, eksperymentuję, układam. Bo każdy porządek ma swój początek w chaosie.”

patronat medialny: "Kozirynek.online"

© Urząd Miasta Radzyń Podlaski 2018

Projekt i wykonanie: UM | Przewiń do góry ↑