20191108 083757W październiku br. został ogłoszony konkurs dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym: „Zielony wolontariat. Poczuj chemię do bycia eko” zorganizowany przez Dziennik Wschodni i Grupę Azoty Zakłady Azotowe „Puławy” S.A. Organizacyjnym i merytorycznym wsparciem naboru zajęły się Teresa Misiuk, Lubelski Kurator Oświaty oraz Ewa Piasecka zastępca dyrektora Poleskiego Parku Narodowego.

Do udziału zaproszono szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, domy kultury i biblioteki z województwa lubelskiego. Celem konkursu było kształtowanie postaw i świadomości obywatelskiej w zakresie ochrony środowiska; aktywna i kreatywna promocja idei proekologicznych, zarówno w środowisku osób zaangażowanych w ochronę środowiska jak i poza nim; wdrażanie idei ochrony środowiska na szczeblu lokalnym, w tym także wsparcie już wcześniej prowadzonych działań. Na konkurs wpłynęło wiele projektów, spośród których jury wybrało i nagrodziło 12 najlepszych - jak stwierdzono: realnych, świetnie zaplanowanych i dobrze udokumentowanych. Wśród nich znalazł się również projekt edukacyjny Szkoły Podstawowej nr 1 im. Bohaterów Powstania Styczniowego w Radzyniu Podlaskim: „JESTEŚMY EKO – WIEM, ROZUMIEM, TWORZĘ” napisany przez Agnieszkę Kot i Elżbietę Zając.
Realizacja projektu ekologicznego odbyła się w dniach 6.11 – 25.11 br. Miała na celu zwiększenie świadomości ekologicznej naszych uczniów, a poprzez ich działania również mieszkańców naszego miasta. Oparta została na innowacji pedagogicznej prowadzonej w grupie świetlicowej: „WIEM, ROZUMIEM, TWORZĘ”. W programie przewidziano różnego rodzaju akcje, które zrealizowano zgodnie z harmonogramem.
1. Zajęcia świetlicowe pt. „Działalność człowieka źle wpływa na środowisko”. Aktywizująca metoda pracy w postaci „drzewka decyzyjnego” pozwoliła uczniom samodzielnie, twórczo analizować postawiony przed nimi problem i świadomie wyciągnąć wnioski. Dzieci podjęły decyzję: BĘDZIEMY DBAĆ O ŚRODOWISKO I NAMAWIAĆ DO TEGO INNYCH! Przygotowano gazetkę o tematyce zdrowotnej i ekologicznej „Jesteśmy EKO”.
2. Stragan owocowo – warzywny. W Dniu Zdrowego Śniadania (8.11) zorganizowano zajęcia o tematyce zdrowotnej. Przeprowadzone je w klasach I. Miały one na celu przygotowanie uczniów do zabawy. Na stoisku przygotowano zioła, warzywa i owoce z całego świata. Każde dziecko rozpoznawało je po smaku, zapachu, dotyku lub poprzez zagadkę. Na zakończenie uczniowie otrzymali jabłka i banany na drugie śniadanie.
3. Warsztaty kulinarne. 14 listopada odbyła się nietypowa lekcja w stołówce szkolnej. Uczestniczyli w niej uczniowie klas II. Podczas warsztatów dzieci obejrzały prezentację przygotowaną przez dietetyka Justynę Wójtowicz (Nature Hause), którą zaprezentowała jej asystentka – Oktawia Bloch. Panie przeprowadziły mini quiz z nagrodami od firmy. Następnie uczniowie samodzielnie przygotowali pyszne i zdrowe kanapki, które spożyli wspólnie z klasą podczas przerwy śniadaniowej. Od sponsorów otrzymali dodatkowo jogurty i soczki. Zaproszony kucharz – Michał Kiewel z Gryzli Bar, zaproponował dzieciom wykonanie zdrowych słodyczy. Były to tzw. „energetyczne kulki mocy” z różnego rodzaju bakalii, daktyli, kakao i mleka w proszku. Wszyscy uczniowie z radością wykonywali zadania kulinarne i z satysfakcją opowiadali rodzicom o przygotowanych kanapkach i kulkach. Na koniec dzieci otrzymały dyplomy superkucharzy - specjalistów od zdrowych dań.
4. Ulotki. Uczniowie klas III i V wykonali plakaty o tematyce ekologicznej i zdrowotnej, które zostały wykorzystane do przygotowania ulotek propagujących ekologiczne postawy. Na koniec akcji ubrani na zielono wolontariusze rozdawali społeczności szkolnej ulotki zachęcające do „bycia eko”. Wszystkie prace zostały zaprezentowane rodzicom i uczniom jako gazetka na holu głównym szkoły.
- Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tym konkursie. Warto było zachęcić uczniów do działania, by mogli przekonać się, że ich głos tak bardzo się liczy. Mamy nadzieję, że projekt spodobał się nie tylko im, ale także rodzicom i innym nauczycielom. Jesteśmy świadomi, że kosztowało nas to wiele pracy i zaangażowania, ale efekty przerosły nasze oczekiwania – podsumowuje projekt Elżbieta Zając.
Za wszelką pomoc i współpracę w realizacji projektu organizatorzy dziękują zaproszonym gościom, nauczycielom: Alicji Kłos, Ilonie Oworuszko – Litwiniec, Patrykowi Śmiecińskiemu oraz sponsorom: Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK, Firmie Bakoma, Piekarnii Stary Piekarz Wola Osowińska, Hurtowni Owoców i Warzyw Grzegorza Fryca, firmie UZIMEX Zbigniewa Załeskiego oraz Gryzli Bar.

Szkoła Podstawowa nr 1

20191108_081701
20191108_083757
20191108_101905
20191108_101912
20191108_101919
20191108_103706
20191113_143920
20191122_142041
DSC_0001
DSC_0002
DSC_0003
DSC_0004
DSC_0005
DSC_0006
DSC_0007
DSC_0008
DSC_0009
DSC_0010
DSC_0011
DSC_0012
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0015
DSC_0016
DSC_0017
DSC_0018
DSC_0019
DSC_0020
DSC_0021
DSC_0022
DSC_0023
DSC_0024
DSC_0025
DSC_0026
DSC_0027
DSC_0028
DSC_0029
DSC_0030
DSC_0031
DSC_0032
DSC_0033
DSC_0034
DSC_0035
DSC_0036
DSC_0038
DSC_0039
DSC_0040
DSC_0041
DSC_0042
DSC_0043
DSC_0044
DSC_0045
DSC_0046
DSC_0048
DSC_0049
DSC_0050
DSC_0052
DSC_0053
DSC_0054
DSC_0055
DSC_0056
DSC_0057
DSC_0058
DSC_0059
DSC_0060
DSC_0061
DSC_0062
DSC_0064
DSC_0066
DSC_0275
DSC_0280
DSC_0281
DSC_0286
DSC_0288
DSC_0292
DSC_0293
DSC_0307
P1011052
P1011054
P1011062
P1011065