Z raportu dziennika "Rzeczpospolita" z początku grudnia wynika, że większość Polaków (63%) gotuje na Święta znacznie więcej, niż są w stanie zjeść w ciągu trzech dni.
Badania ujawniły, że aż 87% Polaków wyrzuca jedzenie w okresie do 30 grudnia włącznie. W skali kraju to aż 61 700 ton zmarnowanej żywności, czyli średnio 1,6 kg na osobę.
Najwięcej jedzenia trafia do koszy 27 grudnia. To aż 8 100 ton żywności.
Jeśli i Państwu zostanie po Świętach nadmiar jedzenia, lub półproduktów, zamiast wyrzucać je do kosza, zachęcamy do skorzystania z Jadłodzielni przy ulicy Parkowej 35! Otwarta jest całą dobę.
Co można przynosić? Żywność po dacie "najlepiej spożyć przed”, ale przed terminem "należy spożyć do” Szczelnie zapakowane produkty: sery, jogurty, twarogi, owoce, warzywa, konserwy, oryginalne przetwory w słoikach.
Czego nie przynosić? Surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego mleka, potraw z surowymi jajami, napoczętych produktów (otwarte puszki, słoiki), żywności wymagającej chłodzenia, która stała poza lodówką ponad 30 minut, produktów po terminie "należy spożyć do”, zepsutych produktów (pleśń, dziwny zapach, zmiana koloru), produktów, które miały kontakt z odpadami, alkoholu oraz wyrobów domowych (ciasta, zupy, sałatki).