kompostownikKompostowanie odpadów to tlenowy rozkład bioodpadów pod wpływem organizmów glebowych, który prowadzi do powstania bardzo bogatego w składniki mineralne i azot – nawozu. Proces może trwać kilka miesięcy, towarzyszy mu ok. 30-40% ubytku masy kompostowej. Kompostowanie jest najbardziej ekologiczną i naturalną metodą unieszkodliwiania odpadów ulegających biodegradacji, wiąże się ściśle z rocznym cyklem życia przyrody - porami roku.

Biomateriał wytworzony przez florę i faunę "powraca", jako cenny kompost. Proces ten jest analogiczny do tego, jaki zachodzi w glebie, z tą tylko różnicą, iż kompostownik "przetwarza" dużo lepiej, szybciej i na większą skalę. Aby nie dopuścić do wyjałowienia gleby należy ją nawozić kompostem, który nie tylko wzbogaci glebę, ale również pomoże pozbyć się resztek jedzenia i pozostałości po sprzątaniu ogrodu.

Dlaczego warto zakładać kompostowniki?

Kompostowanie odpadów w gospodarstwach indywidualnych w kompostownikach, czyli tzw. kompostowanie u źródła jest najprostszą metodą ograniczenia bioodpadów, gdyż:

• nie trafiają one do systemu tzw. dużego obiegu odpadów na danym terenie, lecz są utylizowane w małym zamkniętym obiegu indywidualnego domostwa i ogrodu;

• każdy, nawet najmniejszy przydomowy ogród, to ważne miejsce wypoczynku i relaksu dla właściciela, więc warto sprawić, aby był ekologiczny i ekonomiczny;

• wyposażenie działki w kompostownik, to najprostsza metoda walki z ogrodowymi i kuchennymi bioodpadami, gwarantująca także oszczędności na wywozie śmieci;

• zagospodarowanie odpadów w miejscu ich powstawania nie generuje dodatkowych kosztów transportu;

• przyczyni się do ograniczenia ilości spalin;

• ograniczy koszty przewozu, koszty obsługi, koszty przetwarzania odpadów, koszty amortyzacji urządzeń.

Kompostownik należy dopasować do wielkości ogrodu, ważna jest przede wszystkim pojemność – pojemnik powinien pomieścić całość bio-śmieci z domu i ogrodu. Często stosowany jest ogólny przelicznik objętości 1 litr na metr kwadratowy powierzchni ogrodu. Przy doborze pojemności kompostownika powinniśmy uwzględnić również ilość domowników, gdyż kuchenne resztki spożywcze także mają wpływ na wielkość pojemnika. Dla rodziny 4 osobowej należy doliczyć dodatkową pojemność z przedziału 100 do 200 litrów. Przykładowo dla działki o powierzchni ok. 120 m (kw), najlepszy byłby pojemnik o objętości 280-350 litrów.

O innych, bardzo efektywnych sposobach kompostowania odpadów biodegradowalnych poinformujemy Państwa w kolejnych wydaniach informatora, a także za pośrednictwem naszych służb komunalnych.

kompostownik tworzenie